Wynajem wózków widłowych do przemysłu spożywczego – dlaczego warto z niego skorzystać?

Wynajem wózków widłowych do przemysłu spożywczego – dlaczego warto z niego skorzystać?

Czy opłaca się wynająć wózek widłowy w przedsiębiorstwie rolnym? Get-a-truck

Branża spożywcza wymaga przestrzegania surowych zasad i rygorów higienicznych podczas całego procesu produkcyjnego. Różnego typu obostrzenia wpływają m.in. na wybór odpowiedniego wózka widłowego wykorzystywanego, np. w zakładach produkcyjnych, magazynach czy sklepach spożywczych wielkopowierzchniowych. Kiedy warto postawić na wynajem wózków widłowych w przypadku przemysłu spożywczego? Na co zwrócić uwagę wybierając odpowiedni pojazd? Podpowiadamy.

Wynajem wózka widłowego do przemysłu spożywczego

Wózki widłowe to sprzęt niezbędny na większości hal produkcyjnych i magazynowych. Często jednak jest tak, że zakup pojedynczego wózka widłowego nie zawsze jest opłacalny. Należy pamiętać, że nowy pojazd to zawsze spory wydatek. Można zamiast tego postawić na wynajem wózka widłowego dostosowanego do wymogów przemysłu spożywczego.

Kiedy warto wynająć wózek widłowy do przemysłu spożywczego?

Wykorzystanie wózków widłowych w branży spożywczej | get-a-truck.pl

Polska branża spożywcza oraz rolnicza to miejsce, w którym niezwykle liczy się terminowość dostaw oraz czas realizacji zamówień. W takich momentach przydatne są wózki widłowe, które zdecydowanie ułatwiają każdą pracę transportową. Wózki widłowe to pojazdy, które świetnie sprawdzają się podczas pracy w sortowniach, przechowalniach owoców i warzyw, magazynach spożywczych, fabrykach soków i przetworów, a nawet w ogrodnictwie, sadownictwie czy w pieczarkarniach.

Szukasz więcej informacji na temat wózków widłowych na wynajem? Sprawdź artykuł: Wykorzystanie wózków widłowych w branży rolniczej.

Potrzebujesz wynająć wózek widłowy? Sprawdź ofertę naszej wypożyczalni – dostarczamy wózków widłowe na terenie całej Polski.

Z wynajmu wózków widłowych najczęściej korzysta się w przypadku:

  • awarii dotychczasowej floty pojazdów;
  • restrukturyzacji firmy z branży spożywczej;
  • dodatkowych zleceń, gdy obecnie posiadane wózki widłowe nie są w stanie sprostać nadprogramowym pracom;
  • pików produkcyjnych;
  • gdy mamy do czynienia z niewielkim przedsiębiorstwem spożywczym, które nie może sobie pozwolić na zakup własnego wózka widłowego.

Dlaczego warto skorzystać z wynajmu wózka widłowego?

Klienci wykorzystujący wynajem wózków widłowych do pracy wewnątrz magazynów, sortowni, chłodni oraz terenach przemysłowych często decydują się na wypożyczalnie tego rodzaju pojazdów z uwagi na:

  • bogatą flotę wózków widłowych – w ofercie Get-A-Truck dostępne są wózki widłowe zwrotne, o niewielkich gabarytach, które swobodnie poruszają się po terenach przemysłowych;
  • możliwość wynajmu pojazdu na każdy termin – w wypożyczalni wózków widłowych w Łodzi oferujemy zarówno krótko-, jak i długoterminowy wynajem.

Kryterium wyboru wózka widłowego w branży spożywczej – specyfika miejsca pracy

Wykorzystanie wózków widłowych w branży spożywczej | get-a-truck.pl

Na wybór wynajmowanego wózka widłowego do pracy w sektorze spożywczym wpływ ma kilka czynników. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na rodzaj napędu pojazdu oraz materiał, z jakiego wyprodukowany został wózek widłowy. Należy pamiętać o jednym – by wózki widłowe mogły być stosowane do załadunku i rozładunku żywności, muszą spełniać rygorystyczne normy HACCP, czyli standardy dotyczące bezpieczeństwa żywności.

Podstawowe parametry wózka widłowego dla przemysłu spożywczego

Najważniejszym aspektem w przypadku wózka widłowego do branży spożywczej jest rodzaj napędu pojazdu. W halach magazynowych, w których znajduje się jedzenie lub inne produkty spożywcze podstawą jest wynajem wózków widłowych z napędem akumulatorowym. Atutem tego typu pojazdów jest to, że:

  • nie emitują spalin podczas użytkowania;
  • są ciche – generują niski poziom hałasu;
  • mogą pracować bez przerwy przez wiele godzin;
  • ładowanie akumulatorów jest szybkie i czyste.

Wózek widłowy do branży spożywczej powinien być dobrany według takich parametrów jak: odległość transportowa, waga przewożonych ładunków, liczba palet niezbędnych przy jednym kursie, wysokość składowania i kompletowania palet.

Wykorzystanie wózków widłowych w branży spożywczej | get-a-truck.pl

Wybierając wózek widłowy służący do pracy z żywnością, warto zwrócić uwagę na jego udźwig. Zwłaszcza podczas składowania towarów istotne jest to, jaki maksymalny ciężar ładunku może jednorazowo podnieść wózek widłowy. W ofercie wózków widłowych na wynajem w Get-A-Truck mamy m.in. czołowe wózki akumulatorowe o maksymalnym udźwigu 3,5 t.

Wózki widłowe do branży spożywczej a korozja

W przypadku wózków widłowych, które mają kontakt z żywnością należy wybierać te modele, które wykonane są z wysokiej klasy stali nierdzewnej lub ocynkowanej. Jest ona całkowicie bezpieczna dla towarów spożywczych, zapewnia najwyższy poziom higieny oraz zabezpiecza pojazdy przed korozją. Należy bezwzględnie ograniczyć ryzyko pojawienia się rdzy, ponieważ może ona zanieczyścić produkty spożywcze, co zaś doprowadzi do konieczności utylizacji całej partii towaru.

Wózki widłowe dostosowane do pracy w chłodni

Wózek widłowy do pracy w chłodni najczęściej stosowane są przy rozładunku i załadunku. Często pracują przy rozlewniach oraz w branży fermentacyjnej. Pomagają również w masarniach czy chłodniach służących przechowywaniu owoców i warzyw. To trudne warunki dla każdego pojazdu… a często także i operatora.

Niektóre wózki widłowe typu Reach Truck są produkowane w specjalnych wersjach chłodniczych. Co to oznacza? Posiadają m.in. ogrzewaną kabinę operatora, która pozwala na pracę w komfortowych warunkach. Wózki tego typu są dostosowane do pracy w warunkach chłodniczych, nawet do temperatury do – 35 st. C.

Decydując się na wynajem wózka widłowego do chłodni należy dopytać się, czy pojazd sprawdzi się podczas pracy w wilgotnych warunkach, środowisku o odczynie kwaśnym lub w miejscach, gdzie amplituda temperatur może być bardzo duża. Mając na uwadze te aspekty, pracownicy wypożyczalni wózków widłowych z łatwością dopasują pojazd do potrzeb przedsiębiorstwa.

Wyposażenie wynajmowanego wózka widłowego do pracy w przemyśle spożywczym

Jeśli decydujemy się na wybór wózka widłowego na własną rękę – może okazać się, że pojazd nie będzie spełniać wymagań branży spożywczej. Wynajmując wózek widłowy zawsze warto poradzić się fachowców, którzy pomogą dopasować gabaryty maszyny, jej możliwości oraz parametry. Dodatkowo specjaliści Get-A-Truck pracujący w wypożyczalni wózków widłowych w Łodzi dobiorą odpowiednie wyposażenie dodatkowe do pojazdów.

W przypadku wynajmowanych wózków widłowych, w branży spożywczej mogą przydać się dodatkowe osprzęty takie jak:

  • obrotnice lub wywrotnice do palet i skrzyń z owocami lub warzywami,
  • inwertery do palet,
  • chwytaki,
  • widły rolkowe służące do bezpaletowego rozładunku towarów
  • szufle.